Ελληνικά | English

Η έκθεση «Φροντίζω με τέχνη. Από τον μικρόκοσμο του εγώ στον πλανήτη του εμείς» υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πραγματοποιείται από το Μουσείο Παιδικής Τέχνης στο πλαίσιο της πολύπλευρης δράσης «Φροντίζω με Τέχνη».

Το Μουσείο επέλεξε να εστιάσει στη «φροντίδα», κρίνοντας το θέμα ως ιδιαίτερα αναγκαίο και επίκαιρο στις μέρες μας, επιθυμώντας να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας αλληλέγγυας κοινωνίας, από τη νηπιακή ηλικία προκαλώντας ερεθίσματα μέσω της Τέχνης.

Εστιάζοντας στην σταδιακή μετάβαση από το ατομικό στο συλλογικό, η έκθεση ακολουθεί 4 βασικούς άξονες:

  • Φροντίζω τον εαυτό μου
  • Φροντίζω την οικογένεια και την τρίτη ηλικία
  • Φροντίζω το αστικό και φυσικό περιβάλλον
  • Φροντίζω τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

 

Τα 122 εκθέματα είναι ζωγραφικά και τρισδιάστατα έργα παιδιών, χρονολογούνται από το 1945 έως και το 2016 και προέρχονται από τη συλλογή του Μουσείου (Πανελλήνιους Διαγωνισμούς και Διαγωνισμούς Παιδικής Ζωγραφικής & Εικαστικά εργαστήρια για παιδιά που πραγματοποιεί το Μουσείο) από Δωρεές ( κα. Λιλή Αλιβιζάτου. Έργα ζωγραφικής απιδιών που νοσηλεύτηκαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο την περίοδο 1945-1948.& κα. Μαρία Φαφαλιού. Έργα ζωγραφικής παιδιών με αφορμή την αναπηρία) και Συνεργασίες (
ΜΚΟ «Έλληνες εθελοντές φίλοι των Καλάς», International Paint Pals-Youth Art Connection στην Ατλάντα, Αμερική, Unicef, «Οίκαδε», Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, Κύπρος, Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας)
Η έκθεση εμπλουτίζεται με 4 ζωγραφικά έργα από το Μουσείο Παιδικής Τέχνης στη Χαμάντα, Ιαπωνία και 2 έργα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η έκθεση θα ανοίξει στο ευρύ κοινό την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017 και έως τουλάχιστον τις 30 Σεπτεμβρίου θα την επισκεφτούν
- 2.000 παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού συμμετέχοντας στα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα που θα την πλαισιώνουν.
- Μέσω της Τέχνης παιχνίδια στα Ελληνικά και στα Αγγλικά θα απευθύνονται σε επισκέπτες όλων των ηλικιών, στη διαδραστική γωνιά της έκθεσης.
- Ειδικό πρόγραμμα για Άτομα με Προβλήματα Όρασης θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα (από 16.1.2017) κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς στο πλαίσιο της έκθεσης με την μετατροπή συγκεκριμένων έργων σε ανάγλυφα και τρισδιάστατα εκθέματα καθώς και επιλεγμένων κειμένων σε μορφή Braille, συμβάλλοντας στη δημιουργική συμμετοχή και συνεργασία παιδιών Νηπιαγωγείου και μαθητών όλων των τάξεων του Δημοτικού ομάδων βλεπόντων και ΑμΠΟ.

Με αφορμή τα εκθέματα θα πραγματοποιηθούν 2 δράσεις εκτός Μουσείου
1. Σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα στο περιβάλλον του σχολείου σε παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού
2. Μουσειοσκευή- κινητό εκπαιδευτικό πρόγραμμα  θα δανείζεται σε σχολεία και φορείς στην περιφέρεια που αδυνατούν να επισκεφτούν το Μουσείο.

 

Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό κατά τη διάρκεια ωραρίου λειτουργίας του Μουσείου
Tρίτη - Σάββατο: 10.00 - 14.00 & Kυριακή: 11.00 - 14.00
Επιμελήτρια έκθεσης: Ίρις Κρητικού, Ιστορικός Τέχνης-Εκπαιδευτικό, Αντιπρόεδρος Μουσείου

 

Συμβαίνει τώρα
Μάιος
inhalers, creams

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 20.5.2017

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 20.5.2017

Ψηφιακές βόλτες στην Νέα Υόρκη

Ψηφιακές βόλτες στην Νέα Υόρκη

Φροντίδα προς τον συνάνθρωπό μας

Φροντίδα προς τον συνάνθρωπό μας