Ελληνικά | English
Εκπαίδευση & Εργαστήρια
Σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο

Στόχος της εκπαιδευτικής προσέγγισης του Μουσείου είναι να αναπτύσσει δεξιότητες που δεν καλλιεργούνται στο σχολικό περιβάλλον και να υποστηρίξει την προσωπική έκφραση και δημιουργική συμμετοχή κάθε παιδιού.

Από το 1994, έτος ίδρυσής του, το Μουσείο προτείνει τη διαφορετική ολιστική εκπαιδευτική διαδικασία, «μαθαίνοντας μέσω της Τέχνης», η οποία δημιουργεί ερεθίσματα, διευρύνει ορίζοντες και προσφέρει καλλιέργεια, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών.

Τα σχολικά εκπαιδευτικα προγράμματα του Μουσείου προσεγγίζουν θέματα της καθημερινής ζωής μέσα από την Τέχνη, που αφορούν στο παιδί, στην οικογένεια, στο φυσικό περιβάλλον, τη διατροφή, τα αθλήματα, και σε ευρύτερους κοινωνικούς προβληματισμούς, όπως  τα δικαιώματα, η διαφορετικότητα, η διαπολιτισμικότητα, κ.ά.
 

Η εκπαιδευτική διαδικασία «μαθαίνοντας μέσω της Τέχνης» που διαφοροποιεί από το Μουσείο Παιδικής Τέχνης τους υπόλοιπους Φορείς που απευθύνονται στο παιδί.

  • αντλεί ερεθίσματα από εκθέματα, έργα ζωγραφικής και κατασκευές που έχουν δημιουργήσει συνομήλικα παιδιά

και με την παρότρυνση του ερμηνευτή και τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων και φύλλων εργασίας

  • αξιοποιεί ποικίλα εκφραστικά μέσα και εικαστικά παιχνίδια
     

Οι αξιολογήσεις των δασκάλων αποτελούν εργαλέιο συνεχούς εξέλιξης για το εκπαιδευτικό τμήμα του Μουσείου

Τα προγράμματα συνοδεύονται από ένα εκπαιδευτικό πακέτο που περιέχει υλικό για την περαιτέρω επεξεργασία του θέματος στην τάξη από τον εκπαιδευτικό, επιστρέφοντας στο σχολείο.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ

Διάρκεια 90' : το πρώτο πρόγραμμα 09.10-10.40 /  το δεύτερο 10.45-12.15

Η ώρα έναρξης του πρώτου προγράμματος μπορεί να διαμορφωθεί, με καθυστέρηση έως το αργότερο στις 10.00 υπο την προϋπόθεση, το σχολείο να κλείσει και τα 4 προγράμματα που πραγματοποιούνται στο Μουσείο (δηλ. το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα και στους 2 εκθεσιακούς χώρους του Μουσείο, σύνολο τέσσερα προγράμματα)

πατήστε εδώ

7.000 παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού συμμετέχουν ετησίως στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, που πραγματοποιούνται στους 2 εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, Τρίτη έως και Παρασκευή κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς.

 

Οι μικρότερες ηλικιακά ομάδες εντοπίζουν και αναγνωρίζουν στοιχεία, τα αναλύουν και τα συνθέτουν, προτείνουν τροποποιήσεις, διακρίνουν και συνδυάζουν κοινά χαρακτηριστικά και αποδίδουν με δικά τους λόγια και διαφορετικά εκφραστικά μέσα, τα μηνύματα που κρύβουν τα διάφορα εκθέματα.

Οι μαθητές Δ’-ΣT’ Δημοτικού εργάζονται ομαδικά για την επίτευξη στόχων που έχουν οριστεί στα φύλλα εργασίας, παίρνουν κοινές αποφάσεις ανταλλάσσοντας  ιδέες και απόψεις, αντιλαμβάνονται την αξία της συνύπαρξης και της συνεργασίας προάγοντας το διάλογο και συνειδητοποιούν την αξία της Τέχνης ως όχημα έκφρασης προσωπικών ιδεών και απόψεων.

Όλοι οι μαθητές παροτρύνονται να ανακαλέσουν τις εμπειρίες τους σχετικά με όσα βίωσε, κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αξιοποιώντας τις δημιουργικά στο ζωγραφικό του έργο, καθώς όλα τα προγράμματα στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης ολοκληρώνονται με εργαστήριο ζωγραφικής. Η εικαστική δράση συνοψίζει την εκπαιδευτική διαδικασία μάθησης, μέσω της Τέχνης.

 

Μελέτη και σχεδιασμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων: στελέχη Εκπαιδευτικού τμήματος του Μουσείου & εξωτερικοί συνεργάτες

Διαβάστε περισσότερα για τα τρέχοντα προγράμματα

Συμβαίνει τώρα
Αυγουστος
inhalers, creams

8 Παιχνίδια Τέχνης για όλη την οικογένεια

8 Παιχνίδια Τέχνης για όλη την οικογένεια